Informacije

NUZNI DOKUMENTI
Za prelazak preko granicnog prijelaza nuzna je putovnica ili neki drugi identifikacijski dokument. U Republici Hrvatskoj gosti se smiju zadrzati do tri mjeseca. Od prometnih dokumenata nuzna je prometna dozvola, medunarodno uvjerenje o osiguranju motornog vozila ("zelena karta"), te vazeca vozacka dozvola.

CARINA
Na osobnu imovinu ne placa se carinska pristojba. Ostali predmeti poput radio-stanica, svih vrsta profesionalne, tehnicke i sportske opreme i sl., mogu se slobodno uvesti i izvesti iz zemlje ukoliko su ispravno prijavljeni na granici. Strana valuta se takoder moze slobodno uvesti i izvesti iz zemlje, dok se domaca valuta moze izvesti do vrijednosti od 2.000,00 kuna. Zivotinje (ljubimci) moraju imati odgovarajuca veterinarska uvjerenja.

NOVAC
Sluzbena valuta Republike Hrvatske je kuna (usitnjena u 100 lipa). Strana valuta se moze razmijeniti u bankama, mjenjacnicama, postama, turistickim agencijama i hotelima. Euro-cekovi se mogu unovciti samo u bankama. Sva roba i usluge mogu se platiti kreditnim karticama (AmEx, Diners, EC/MC, Visa) kao i gotovinom. Napustajuci Hrvatsku, inozemni gosti mogu razmijeniti neiskoristene kune u inozemnu valutu, ali samo u bankama i uz predocenje racuna o razmjeni koja je uslijedila po dolasku gosta ili tijekom boravka. Djelatno radno vrijeme banaka je radnim danom (pon - pet) od 07:00-19:00 sati, subotom do 13:00 sati, a neke su banke u vecim gradovima otvorene i nedjeljom.

PRIJAVA BORAVKA
Turisti placaju boravisnu pristojbu za svaki dan svog boravka u Hrvatskoj. Djeca do 12 godina ne podlijezu obvezi placanja boravisne pristojbe, dok se za djecu od 12 - 18 godina placa pola iznosa pristojbe za odrasle. Boravak svih turista mora biti prijavljen lokalnoj turistickoj zajednici i za to su odgovorni vlasnici smjestajnih kapaciteta. Turisticka zajednica je duzna izdati pisanu dozvolu boravka za svakog prijavljenog gosta.

POVRAT POREZA INOZEMNIM DRZAVLJANIMA
Moguce je zatraziti povrat poreza za kupnje koje prelaze 500,00 kuna, ali uz ovjereni "Tax Cheque". Povrat ce uslijediti unutar perioda od jedne godine.
Informacije: Hrvatska carinska uprava (tel.: ++385(0)1 6102 333)

RENT-A-CAR
Ova usluga Vam je na raspolaganju u svim vecim gradovima, turistickim naseljima i zracnim lukama. Taxi usluge pruzaju se u svim gradovima i turistickim naseljima.

OGRANICENJA BRZINA VOZNJE
Ogranicenja su kako slijede: 50 km/h u naseljenim podrucjima, 80 km/h u nenaseljenim podrucjima (ukoliko drugacije nije navedeno), 130 km/h na auto-cestama. Maksimalna dozvoljena kolicina alkohola u krvi je 0,5 promila.

GORIVO
Gorivo koje mozete nabaviti u Hrvatskoj je: Eurosuper 95, Eurosuper 98, Normal bezolovni 91, Super 98, Diesel i Euro diesel.

BENZINSKE POSTAJE (CRPKE)
Djelatno vrijeme benzinskih crpki je svaki dan od 07:00 - 19:00 (20:00) sati, a tijekom ljeta cak i do 22:00 sata. Postoje takoder i crpke otvorene non-stop, a razmjestene su u vecim gradovima i duz medunarodnih auto-putova.

NAPON ELEKTRICNE ENERGIJE
220V, 50 Hz

VODA
U cijeloj Hrvatskoj voda iz slavine je pitka.

KLIMA
Duz Jadranske obale vlada mediteranska klima: vruci suncani dani, osvjezavajuce i ugodne veceri.

PODRUCNI ZDRAVSTVENI CENTRI
Tijekom boravka u Republici Hrvatskoj turisti imaju pravo na zdravstvenu zastitu u domovima zdravlja, ambulantama i bolnicama. Cijene su nominalne i odgovaraju cijenama za hrvatske drzavljane. Posjetitelji iz Slovacke, Ceske, Poljske, Madarske i Velike Britanije trebaju sa sobom ponijeti samo putovnicu. Gosti iz drugih zemalja trebaju imati uz putovnice i odgovarajuce potvrde. Turisti iz Slovenije mogu koristiti samo svoje zdravstvene iskaznice. Za posebne tretmane u privatnim ordinacijama, posjetitelji placaju isti iznos naknade kao i domace stanovnistvo.

ZDRAVSTVENA ZASTITA LJUBIMACA
Veterinarska ordinacija u Splitu pruza usluge rendgenskih pregleda i laboratorija za dijagnosticiranje.

RADIO PROGRAM NA STRANIM JEZICIMA
Prvi program Hrvatskog radija na 92.1 MHz emitira vijesti na engleskom jeziku svaki dan u terminima: 08:30, 10:30, 14:30, 20:30 i 24:10. Nedjeljom prve vijesti pocinju u 09:30. Drugi program Hrvatskog radija na 98.5 MHz, u periodu od 01.07. - 15.09., slijedeci novosti na hrvatskom jeziku, emitira izvjestaj Hrvatskog auto kluba (HAK) o stanju na hrvatskim cestama i to na engleskom, njemackom i talijanskom jeziku.

TELEKOMUNIKACIJE
Poste imaju djelatno vrijeme od 07:00 - 19:00 sati, a nedjeljom do 13:00 sati. Poste u vecim gradovima su ljeti otvorene do 22:00 sata. Postanske marke se prodaju u postanskim uredima i na kioscima s dnevnim tiskom. Javne telefonske govornice funkcioniraju uz pomoc telefonskih kartica koje se mogu kupiti u postanskim uredima, na kioscima, te u hotelima.
U Hrvatskoj postoje dvije GSM mreze - HTmobile i VIPNet (obe na 900 MHz). Oba pruzatelja GSM usluga imaju roaming ugovore s mnogim GSM pruzateljima usluga sirom svijeta. Dodatne informacije mozete saznati na ove telefone:
HTmobile +385 (0)98 1550
VIPNet +385 (0)91 7700

DJELATNO VRIJEME
Ducani i robne kuce su otvorene od 08:00 - 20:00 sati, a nedjeljom od 08:00 - 14:00 (15:00) sati. Manji broj ducana ima dvokratno radno vrijeme i zatvoreni su od 12:00 - 16:00 sati. Tijekom ljeta mnogi ducani su otvoreni nedjeljom, dok ih nekolicina u vecim gradovima radi non-stop 24 sata svaki dan. Tvrtke uglavnom rade od 08:00 - 16:00 sati, od ponedjeljka do petka.

VREMENSKA ZONA
Srednjoeuropsko vrijeme + 1 sat (ljeti + 2 sata).